BeautyBlog

Zonbescherming in de winter. - dinsdag 6 december 2016

 
Zonbescherming, ook in de winter.
 
 
Afbeelding invoegen


 
Is het nodig om de huid ook in de winter tegen de zon te beschermen?

Zonnestralen zijn schadelijk voor de huid! Naar verwachting krijgt de komende jaren 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker, mede veroorzaakt door ons zongedrag. Ook huidveroudering zoals rimpels, pigment en verslapping wordt voor 90% door zonbeschadiging veroorzaakt.
 
Dat we onze huid moeten beschermen tegen de zon is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar waarom zou dat in de winter ook nodig zijn terwijl de zon dan maar weinig te zien is en verbranding al helemaal niet voorkomt in Nederland? Dat heeft te maken met het feit dat zonlicht uit twee soorten straling bestaat n.l. UVA en UVB.
 
 
Wat doet UVA straling met je huid?

Door UVA-straling verbrand je niet. Je krijgt dus ook geen waarschuwing van je huid. Maar UVA-stralen zijn zo mogelijk nog schadelijker dan UVB stralen. Ze dringen dieper door in de huid, waar ze het DNA beschadigen en veroudering versnellen. Het bindweefsel wordt aangetast en de elasticiteit van de huid wordt minder. Ook verhogen UVA stralen het risico op het krijgen van huidkanker. Zonlicht bevat 20 keer meer UVA- dan UVB-straling en UVA is het hele jaar aanwezig, ongeacht het weer of seizoen, dus ook in de winter. UVA-straling wordt bovendien niet tegengehouden door glas en minder goed gefilterd door wolken.


Wat doet UVB straling met je huid?

Het effect van de UVB-straling is vaak goed zichtbaar: de straling dringt door in de opperhuid, die zich vervolgens beschermt door dikker te worden en melanine aan te maken. Dat laatste zie je aan het bruin worden van je huid. Teveel UVB-straling zorgt voor een rode kleur of verbrande huid wat je kunt zien als een soort afweermechanisme van de huid.


Welke straling zit er in de zonnebank?

De zonnebank geeft beide soorten straling, maar de UVA-straling is nog een stuk hoger dan wanneer je in het zonnetje zou gaan zitten. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de zonnebank maar kan oplopen tot 10 tot 15 keer de hoeveelheid die je buiten zou krijgen. Als je dus onder de zonnebank gaat krijg je een enorme extra dosis UVA-straling.


Wat is het verschil in straling van de zon tijdens winter of zomer.

In de winter verbrandt de huid niet omdat er veel minder UVB straling is. Maar de huid wordt wel degelijk blootgesteld aan UVA omdat die in de winter, bewolkt of niet, de aarde gewoon bereikt. Juist deze UVA straling veroorzaakt huidbeschadiging diep in de huid met als gevolg verhoogde kans op huidkanker en snellere veroudering van de huid.  


Conclusie.

Ook in de winter is het belangrijk om dagelijks een zonnefilter te gebruiken om huidveroudering, pigmentvlekken en huidkanker tegen te gaan. Dit kan in de vorm van een dagcrème met een zonnefilter SPF 30 of een losse zonnebrandcrème over je dagcrème. Sommige merken vermelden apart op hun producten de bescherming tegen UVA in de vorm van een PA waarde. Daarbij is PA++++ de hoogst mogelijke bescherming.  


Wat doen antioxidanten voor je huid? 

De zon vormt in je huid vrije radicalen (afvalstoffen) die uiteindelijk kunnen leiden tot huidveroudering en huidkanker. Die vrije radicalen kan je dus maar beter kwijt dan rijk zijn! Hoewel er in je huid van nature antioxidanten aanwezig zijn om die vrije radicalen weg te vangen ontstaat er door factoren als blootstelling aan zon, roken, milieuvervuiling en ouderdom snel een tekort. Het is heel belangrijk om dit tekort zo snel mogelijk aan te vullen. Dit kan op 3 manieren: 
  1. Met een crème die rijk is aan antioxidanten.
  2. Heel gemakkelijk door dagelijks voedingssupplementen te slikken met veel antioxidanten erin.
  3. Door het eten van voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten zoals: 
  • Granaatappels
  • Bosbessen
  • Spinazie
  • Koud water vissen (zoals sardines, makreel en zalm)
  • Tomaten
  • Watermeloen
  • Komkommer
  • Braziliaanse noten (paranoten)
  • Avocado
  • Groene thee.
Wil je weten hoe een zonbeschadigde huid er uitziet? Bekijk dan het volgende filmpje: 
 

       

 
Nog vragen?
 
Plaats hieronder je vraag of een reactie op deze blog.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 4 + 2 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >