BeautyBlog

Veilig genieten van de zon. - vrijdag 1 mei 2020

 
Afbeelding invoegen
 
 
Veilig genieten van de zon. 

 Kun je van de zon genieten en een mooi kleurtje krijgen zonder je huid te beschadigen? 

 
Rimpels en huidkanker.
 
Naast huidkanker veroorzaakt de zon ook huidbeschadigingen zoals rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping. Zonnestralen (UVA) gaan zelfs door de wolken en glas heen. Zonschade is een optelsom van jarenlange blootstelling aan zonlicht, ook in de winter dus, en zonnebankgebruik.
 
Maar de zon heeft ook positieve kanten. Zo zorgt zonlicht op je huid voor de aanmaak van vitamine D. Dat gebeurt al als je 10-15 minuten in de zon bent. Bovendien geeft de zon ons een vrolijk gevoel en vinden we een zongebruinde huid ook heel mooi.
 
 
Wanneer moet je een zonnefilter gebruiken?
 
Om zonschade aan je huid te voorkomen is het belangrijk om zomer én winter dagelijks een zonnefilter op te brengen. Je voorkomt hiermee vroegtijdige huidveroudering in de vorm van rimpels, huidverslapping en ontsierende pigmentvlekken.

Dit kun je heel eenvoudig doen door een dagcrème met een ingebouwd zonnefilter (SPF) te gebruiken. Ga je echter in de periode van april t/m september langere tijd in de zon, denk hierbij ook aan fietsen, wandelen of sporten in de zon, dan is het raadzaam een extra zonnebrandproduct over je dagcrème aan te brengen.
 
 
Hoeveel zonnebrandcrème moet je gebruiken?
 
Bij langdurig verblijf in de zon gebruik je dus het beste een speciale zonnebrandcrème. Let daarbij wel op dat je voldoende gebruikt. Te zuinig smeren geeft n.l. ook minder bescherming. Wat is voldoende?
 • 1 theelepel voor gezicht en hals
 • 2 theelepels voor armen en schouders
 • 2 theelepels voor borst, buik en rug
 • 2 theelepels voor benen en voeten
Smeer je iedere 2 uur opnieuw in!
 
 
Kun je een zonnefilter gebruiken en toch bruin worden?
 
Helaas wordt vaak gedacht dat men door het gebruik van een hoge beschermingsfactor niet meer bruin wordt. Dit is echter een fabeltje. Het beste gebruik je daarom een product met SPF 30. Dit voorkomt verbranding en daarmee ook vervelling van je huid waardoor je langer en mooier bruin blijft.
 
En wat dacht je van "Bruin-zonder-zon"? Dit is een makkelijke en uiterst veilige manier om een mooi kleurtje te krijgen. 
 
 
Ook antioxidanten beschermen tegen zonschade.
 
Door zonbestraling ontstaan er in de huid vrije zuurstofradicalen. Deze kunnen vroegtijdige huidveroudering en huidkanker veroorzaken. Om deze vrije radicalen onschadelijk te maken gebruikt het lichaam anti-oxidanten.
Anti-oxidanten zijn stofjes die het lichaam deels zelf aanmaakt en die deels uit voeding gehaald worden. Voorbeelden van anti-oxidanten zijn vitamine A, C en E en groene thee.
 
Om de huid te voorzien van de juiste anti-oxidanten kun je dagelijks voedingssupplementen slikken of huidverzorgingsproducten gebruiken met extra anti-oxidanten. Ook speciale salonbehandelingen kunnen je huid helpen zichzelf te herstellen.
 
 
Houdbaarheid van zonproducten.
 
De werking van zonnefilters loopt na opening van de verpakking sterk terug. Ook verhitting en blootstelling aan licht vermindert de werking. Het is daarom belangrijk ieder jaar nieuwe zonnebrandproducten aan te schaffen.
 
 
Wees extra voorzichtig als....... 
 • Je zwanger bent.
 • Je last hebt van couperose of rosacea.
 • Je ontstekingen of wondjes hebt bijv. bij acne.
 • Je al wel eens huidkanker hebt gehad.
 • Je onlangs een intensieve behandeling hebt gehad bijv. fruitzuurpeelings of microneedling.
 • Je last hebt van pigmentvlekken.
 • Je bep. medicijnen gebruikt zoals bijv. roaccutane of antibiotica.
In deze gevallen is het belangrijk om een hoge beschermingsfactor te gebruiken (SPF 30 of 50) en de zon zoveel mogelijk te mijden door het dragen van een zonnehoed of pet of het gebruik van een parasol.
 
 


Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >